Opstellingen

Een opstelling is een werkvorm die past bij het gedachtengoed van het systemisch coachen. Wellicht heb je vaker gehoord over familieopstellingen of heb je de kracht van een opstelling mogen ervaren? 

 

Een familieopstelling kan op verschillende manieren plaatsvinden. Als je door een systemische bril naar een situatie kijkt, dan kijk je niet alleen naar de persoon of het thema waar de vraag over gaat. Je zoom uit naar het grotere geheel van het systeem. 

 

We zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen; denk aan familie, werk, school of de plek waar je woont. Iedereen heeft een eigen plek in dit systeem. Zo zijn mensen onderling met elkaar verbonden en is er altijd sprake van dynamiek. 

 

Wanneer we met een opstelling werken bespreken we eerst waar je vraag over gaat en welke personen of thema’s hierin een rol spelen. Dit kan gaan over je partner, ouders, grootouders, kinderen, bedrijf, maar ook over emoties of thema’s zoals verdriet, trauma, ongeluk, ziekte, verbinding, liefde, schaamte, enzovoorts.

 

In de opstelling wordt duidelijk wat bijvoorbeeld dicht bij elkaar ligt of waar meer afstand is. Je kunt de kijkrichting van personen visualiseren en door op een vloeranker te gaan staan en contact te maken met de persoon of thema, word je je ook dingen gewaar. Dit kunnen gedachten, emoties of fysieke sensaties zijn. 

 

In een opstelling worden patronen zichtbaar die vaak generaties lang meegedragen worden in een systeem. Deze patronen hebben invloed op ons leven in het hier en nu. Ze spelen een rol in onze kwaliteiten en levenskeuzes en ze kunnen ook een belangrijke rol spelen in situaties waar we vandaag de dag in vastlopen. 

 

Samen kijken we stukje voor stukje naar welk beeld er ontstaat en wat dit beeld te vertellen heeft over jouw vraag. Het inzicht in ‘dat wat gezien wil worden’ geeft een krachtige impuls, als een soort zaadje van een plant wat in de periode erna tot bloei kan komen, omdat je vanuit meer bewustzijn andere keuzes kunt maken. 

 

Opstellingen zijn vaak bijzondere, verhelderende en helende ervaringen. We nemen hier uitgebreid de tijd voor (zo’n anderhalf à 2 uur).