Hoe breng ik de speelsheid weer terug in mijn relatie?

Regelmatig vraag ik mensen wat zij belangrijk vinden om in hun seksuele relatie te beleven. Wel gevoel zij willen ervaren. Vaak antwoorden zij dan met termen als: ‘genieten’, ‘contact’, ‘verbinding’, ‘plezier’, ‘ontspanning’, 'dat je iets speciaals met je partner deelt’.

Nog nooit, in al die jaren dat ik dit werk doe, antwoorden mensen in de trant van bepaalde seksuele handelingen, houdingen of orgasme of andere specifieke doelstellingen genoemd. Het gaat dus om wat je voelt, wat je samen beleeft.

Als het om speelsheid en vrijheid in de intieme relatie gaat, maak ik regelmatig een vergelijking met uit eten gaan:  Je kent ze wel; restaurants met een menukaart die uit 3 delen bestaat: Voorgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten.

Wanneer de ober de bestelling komt opnemen en je zou zeggen: “Doe mij maar een kopje tomatensoep en een bolletje vanille-ijs met slagroom na”, dan krabbelt de ober zich achter zijn oor en vraagt zich af of hij gemist heeft dat je een hoofdgerecht noemde. Of het moet even in de keuken uitgelegd worden dat je géén hoofdgerechtje neemt. Geen probleem natuurlijk, maar wel een beetje apart.


Voorgerecht – Hoofdgerecht – Nagerecht….

Zo lijken we wel geprogrammeerd. Ook in de seksuele relaties die we hebben.

Sta eens stil bij termen als “Voorspel” en “Naspel” en “Het” (of “echte seks”), want met “Het” bedoelen we penetratie-seks. Of vragen zoals “Hoe oud was je toen je “het” voor het eerst deed?”, “Hoe vaak doen jullie “het”?” En artikelen in  tijdschriften over favoriete standjes. Het lijkt maar om één ding te draaien.

In zoveel informatie die we over seks aangereikt krijgen, wordt dat als 'echte’ seks gezien en de rest als optioneel ‘Voorgerecht’ of 'Nagerecht’. 

Als seks gaat om ‘genieten’, ‘plezier’ en ‘contact’, dan gaat het, net als in een restaurant, om lekker eten, met goed gezelschap in een gezellige, fijne sfeer. 

Zoek jij meer speelsheid in je seksuele relatie? Kijk dan eens kritisch naar je seksuele menukaart.

Staan er gerechten op, waarvan je vindt dat ze erop ‘horen’, maar word jij er niet blij van?
Missen er gerechten, waarvan je vindt dat ze er niet op horen of niet goed (genoeg) zijn?
Welke opties zou je willen hebben?

Zou je, bij wijze van spreken, liever allemaal hapjes van een ‘voorgerecht’ of ‘nagerecht’ willen en daar voldoening uit kunnen halen? 

 

Hoe kun jij je eigen menukaart samenstellen en samen keuzes maken waar jij (en je lief) blij van worden?

Voel je vrij, laat jouw creatieve speelsheid stromen en geniet samen. Bon Apetit!