Bloesemremedies voor het slapen

Heb je ook iets voor het slapen? Deze vraag wordt vaker gesteld, in gesprekken over Bachbloesemdruppels. 

En het antwoord is Ja en Nee tegelijk. Laat ik beginnen met de laatste:

Nee, er is geen specifieke Bachbloesemremedie die een natuurlijk slaapmiddel is. En ja, er is veel mogelijk om met behulp van Bachbloesems om beter te slapen. Het hangt er alleen van af, wat hetgeen is waar je van wakker ligt.


Een paar voorbeelden:

Lig jij wakker omdat het zweet je uitbreekt bij de gedachte aan de toets die je morgen moet maken? Een examen of een presentatie voor je werk? Heb je last van faalangst? Dan kunnen bijvoorbeeld de bloesemremedies Larch, Mimulus, Star of Bethlehem, Rock Rose en/of Cherry Plum helpen om meer tot rust te komen.

Is jouw partner of kind wat later thuis dan gepland en voel je je ongerust? En hebben in no-time allerlei afschuwelijke scenario’s de revue gepasseerd? Slaat de paniek je om het hart? Ben jij super zorgzaam voor de mensen om je heen, maar slaat de balans regelmatig door en word je door je naasten overbezorgd genoemd? Is Dan past Red Chestnut misschien beter bij jou, om beter te kunnen slapen. 

Misschien lig je niet van iets specifieks wakker, maar heb je zo'n eindeloze gedachtestroom, gebeurtenissen van alle dag, hoe je daarop hebt gereageerd, wat er had kunnen gebeuren, wat je had kunnen zeggen, enzovoorts... Dan vind jij misschien meer rust en dus kan je lekkerder slapen met de bloesems White Chestnut in jouw remedie.

Lig je wakker omdat je je schuldig voelt door iets wat je hebt gedaan, of (nagelaten) en blijft dat gevoel aan je knagen? In dergelijke situaties past wellicht Pine in jouw remedie. Gebukt gaan onder schuldgevoel maakt dat je de weg vooruit niet kunt zien. Niemand is daarbij gebaat. Fouten maken is menselijk.

Nu is bijvoorbeeld angst of schuldgevoel geen ongezonde emotie, maar als het je in zijn greep houdt, dan vraagt het je bewust worden van de proportionaliteit ervan. 
Dus wat kun je uit bepaalde ervaringen leren? 

Zo zie je maar hoe geen slaapprobleem hetzelfde is en dus om een andere aanpak vraagt. Het kan helpen om hierover met iemand te praten, zodat je met deze emoties aan het werk kunt. 

Bloesemremedies zijn fantastisch omdat ze subtiel en krachtig helpen, maar ze zijn geen toverdrank of slaapmiddel. Ze bieden ondersteuning om een emotionele onbalans weer in balans te brengen.

Slaap lekker!